Duben 2009



Stejně všichni chlastaj

4. dubna 2009 v 8:47 ALKOHOL
Mnozí z nás jsou zvyklí zajít si občas s kamarády "na jedno", příjemně se uvolnit a popovídat si. Také sklenička piva po jídle, nebo dvě deci vínka na dobrou noc neuškodí, naopak. Pivo podporuje trávení a víno, zejména červené, je zase dobré na srdce a cévy. Co ale dělat v případě, že konzumace alkoholu opakovaně přesahuje únosnou mez a nepříjemně komplikuje život?

Pokud člověk trvale vyhledává příležitosti k napití, dává alkoholovým dýchánkům přednost před prací a rodinou, potřebuje vyšší dávky alkoholu k dosažení stejného účinku a při jeho nedostatku pociťuje abstinenční příznaky, pak je na nejlepší cestě stát se alkoholikem. Nadměrné požívání alkoholu poškozuje játra, slinivku, střeva, mozek i jiné orgány a vede i k závažným psychickým potížím. Zdá se, že alkoholismus je choroba dědičná, nepostihuje však zdaleka pouze děti alkoholiků. Přestat s pitím se podobá boji s kouřením - v obojím případě jde o psychickou i fyzickou závislost. U pití je ale největším problémem si tento fakt vůbec uvědomit, připustit svou závislost a odhodlat se jí čelit. Kromě silné vůle a podpory okolí mohou pomoci i některé potravinové doplňky. Jelikož je tělo alkoholika oslabeno toxickými účiny alkoholu, trpí často nedostatkem důležitých živin, a tak se doporučují vitamínové komplexy. Zmírnit chuť na alkohol a vyplavit z těla toxiny pomáhá také vitamin C a E, B komplex, orientální výtažek z vína kudzu, ostropestřec a hořčík.
Pokud se rozhodnete skoncovat s alkoholem, je dobré docházet na skupinové terapie a poznat lidi se stejným problémem, abyste věděli, že v tom nejste sami. Pomoci může také akupunktura, která snižuje chuť na alkohol.