Prosinec 2013

Jak si vychutnat pivo

16. prosince 2013 v 14:47 | cz |  ALKOHOL
Již staří Sumerové a Egypťané připisovali pivu léčivé účinky, s pomocí zaříkávadel se jím údajně pokoušeli léčit například uštknutí škorpiónem. Na léčebných vlastnostech piva možná skutečně něco bude, je to totiž nutričně vyvážený nápoj, který obsahuje mimo jiné vitamíny skupiny B, minerály nebo stopové prvky. Jeho přiměřená konzumace může příznivě působit na trávení, chránit močové cesty nebo například odbourávat stres. Víte ale, jak si pivo nejlépe vychutnat?
Pokud budete dodržovat několik jednoduchých zásad, stane se i konzumace lahvového piva v pohodlí domova skvělým zážitkem.
Prvním krokem je výběr dobrého nádobí. Měla by to být hladká nebo žebrovaná nádoba vyrobená ze skla, porcelánu nebo keramiky. Pivní odborníci nedoporučují využívat plast nebo kov. Pro lepší požitek by měla být nádoba chladná. Je možné ji skladovat v chladničce, případně ji před použitím opláchnout studenou vodou, v létě pomůže i pár kostek ledu. Každopádně by měla být čistá: skvrny tuku po jejím obvodu nepřejí dobrému zformování pěny.
Člověk nemusí být zrovna pivní gourmet, aby věděl, že správné pivo musí být dobře vychlazené. Jeho optimální teplota by měla být šest až osm stupňů Celsia. Nedoporučuje se jej zchlazovat příliš - pak se totiž vytrácejí jeho typické chuťové vlastnosti.

Nalévání piva do sklenice

Stejně důležité je i nalévání piva do sklenice. Zde se názory odborníků poněkud liší. Někteří doporučují lít pivo do středu sklenice z výšky dvou centimetrů a následně přidat pěnu, jiní zase nalévají pivo po obvodu sklenice a pak dolejí pěnu. Další způsob je nejdříve pivo na dně sklenice jemně rozpěnit tak, aby vznikl základ jemné pěnové čepice a následně dolít tekutinu.
Pokud si nejste jisti, zda se vám pivo podaří nalít na jeden zátah, klidně si jeho servírování rozdělte. Otevřená lahev by ale přitom neměla zůstat na stole, měla by putovat do chladničky. Pěna má být kompletní, téměř bílá, bez bublin a měla by připomínat zakysanou smetanu.
A co dál? Správně by se mělo pivo vypít na tři velké, razantní loky. Pokud se vám ovšem nechce zkonzumovat nápoj takto rychle, můžete si samozřejmě zvolit takové tempo, jaké vám bude vyhovovat. Celkově ovšem platí, že by se pivo nemělo přelévat z jedné sklenice do druhé nebo dokonce míchat s nedopitými zbytky. Pivo tím totiž oxiduje, mění se jeho teplota i chuťové vlastnosti.
A na závěr: k pivu můžete zakusovat uzeniny, tučné sýry nebo slané pochutiny, výborně se hodí k masu a zvěřině, kachnu se zelím a knedlíky si mnoho lidí bez piva ani nedovede představit. Díky nízkému obsahu alkoholu jej můžete bez větších následků popíjet celý večer. Nevýhodou při větší konzumaci ale může být to, že cukry obsažené v tomto sladovém nápoji zpomalují odbourávání alkoholu. Proto může být nebezpečná kombinace například s destiláty.
"Panák" tvrdé lihoviny je totiž ve srovnání s pivem příliš velká dávka alkoholu, se kterou se naše tělo jen velmi těžko vypořádává. Dostali jste při čtení chuť na jedno pořádně vychlazené? To je dobře, protože pivní svět je rozmanitý a pořád je co ochutnávat. A pro skutečnou kvalitu nemusíme jezdit daleko, výborná piva pocházejí i z místních malých i větších pivovarů.